booked.net
 
 

 

Damat

 3D ve REİS II - 21/09/2018





ERCAN ERDEM
E-Posta
3D (three dimensional)’yi Üç boyutlu olarak türkçelendirebiliriz. Sayın Berat Albayrak’a göre, açıkladığı yeni orta vadeli ekonomik programın üç bacağı var.
1-Dengeleme.
2-Disiplin.
3-Değişim. Sonuç ; yani 3D.
Ekonomi de ortalamanın altında olan bir kişi olarak kendimi tanımladığımda, bir KOBİ işleticisi gözüyle durumu değerlendirmek istedim. Ekonomik değişkenler, parametreler içinde, kur, enflasyon, işsizlik, yurt dışı cari işlemler açığı, dış denge, ithalat, ihracat, büyüme vb. rakamları var. Sayın Albayrak’ın anlatımından anladığım kadarıyla enflasyon ve döviz kuru, 3 yıl müddetince dediği program uygulanırsa bu sunumda işaret ettiği rakamlar çerçevesinde gerçekleşecek. Ancak o verilen ve umulan rakamların gerçekleşmesi halinde dış ticaret açığı ve büyüme, istenilen seviyelerde olmaz gibi sanki. Bu seviyelerde olan kur ve enflasyon düzeyinde dış ticaret açığının büyüyeceği varsayımı karşısında, aksi düşünülse bile yatırımların nasıl yapılacağı ve çeşitli soruların cevabı belli değil. Sayın Albayrak bankalara ince bir ayar vererek, mealen “Kur farkı zararlarını bilançolaştırmadan kredi vermeye devam edin” yaklaşımına şirket batışlarından oluşacak zararların bilançolara yansıyacağına ve bu durumda sermaye rasyolarına dikkat etmenin gereğine dikkat çekerek, bankaların mercek altında olacağını ve bankaların sermaye arttırımı için pamuk ellerinin cepte olması gerektiğine zarifçe dikkat çekti. (Bu durum için esasında Sayın Profesör Özgür Demirtaş'ın ne diyeceği önemli, en azından ben merak ediyorum, ancak ondan bir ses yok.) Tüm bu anlatım dışında orta ve küçük işletmeler yıllarca aldıkları krediler için ödedikleri %10-16 bandındaki faizler aniden %40 çıkınca ezildiler ve ezilecekler. Bundan kurtuluş çok zor olacak.
Gayrimenkul sahibi olanlar bunları satıp durumu belki kurtarabilirler. Ancak burada da emlak piyasasında ki kriz kendisini gösteriyor. Türkiye de bugüne kadar ki istatistikler, krizlerin sonunda emlağa yatırım yapan kişilerin genelde kârlı çıktığını gösteriyor. Ancak bu kere farklı olabilir. Şu sıralar faizi gören yatırımcı emlâk yatırımından vaz geçme eğiliminde. Allah batanların ve batacakların yardımcısı olsun. Geçmiş dönemlerde batan/batırılan arkadaşlarımız bu durumun acılığını hep anlatırlar. Benim gibi ekonomiden anlamayan birisinin bu konuda ahkam kesmesi doğru değil zaten. Ben şimdi Sayın Albayrak’ın siyasi geleceği üzerine bir şeyler atmalıyım.
AKP, bana göre artık Reis siyaseti bırakır veya mecbur kalırsa ne olur diye düşünmesin. Veliaht yani “REİS II” belli oluyor artık, bana göre asıl veliahtların düşük profilleri (low profile) düşünüldüğünde iş bayağı belli oluyor gibi. Hayırlısı olsun. Kriz başlangıcından sonra yaptığı ilk açıklamada, amatör bir etki bırakan Sayın Albayrak dünkü performansıyla oldukça başarılı bir 2. Reislik profili çizdi. Promter’ı başarılı kullandı, vücut diline uzun zamandır çalışıyor olmalı ki gayet iyiydi, hatta sunum sonrası çıktığı televizyon programında Reis kadar ağırlığı, karizması olmasa da, aldığı veya izlediği konvansiyonel siyaset ustalığından iyi dersler almış. Ayrıca, oturması da Reis'in kopyasıydı hani.
Üstüne üstlük Powerpoint'i kumandayla kullanımı da başarılıydı diyebilirim. Reis II, asıl Reis’ten daha teknolojik olacak gibi duruyor. Hoş geldin Reis II, Hayırlı olsun, bu arada Allah sonumuzu hayır etsin.


ERCAN ERDEM


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.