booked.net
 
 

 

Damat

 DEĞİŞİK BİR KURBAN BAYRAMI - 12/09/2016





Ercan Erdem
E-Posta
Kurban Bayramının nesi değişik olabilir ki? Normalde tabiki olmaz ancak bazen toplumsal ve kişisel farklılıkları olabilir.
Darbe kalkışmasından sonraki ilk dini bayram olması nedeniyle bir özelliği vardı bu kurban bayramının. Ancak benim caminin 1/4'ü boştu. Bazı arkadaşlarla konuşunca onların camilerinde de cemaatın azlığı dikkati çeker düzeydeymiş. Bir de tarih 12 Eylül olunca kafam daha da karıştı. Belki de tatil beldelerinde doludur bilemiyorum. Ben, bu Kurban Bayramı namazı için çok erkenden uyananlardanım saat 01.35 de uyandım.
07.22 olan Bayram Namazı saati için saat 06.30 da kalkmak üzere kendimi proglamlamış iken 01.35 de kapı çalındı ve uyandırıldık, sebebi bugün Bayram namazı için Bir numaralı devlet büyüğünün bizim camiye geleceği ve önlem alınması, yetkililerce verilen bilgi böyle. Arabayı da tam caminin önündeki İSPARK'a parketmişiz, güya huzurla uyuyoruz, '' Arabayı çekmezseniz çekeceğiz ha...'' nidalarından sonra sonra ve barikat demirlerinin kurulum sesleriyle uyumak ne mümkün. Bunun üzerine bari 5 saat zamanım var bir şeyler yazayım dedim tabiki bayram günü zülf-i yare dokunmayayım diye düşündüm ama, ne mümkün. Yıllar önce yurt dışında yaşarken ve hatta şimdilerde de yine yurt dışında görürüm, bazı yerlere duyurular asarak ''Şu gün, şu saatte, şu kadar süreyle '' diyerek yolun veya otoparkın kullanılamayacağını bildirirler. Hatta su ve elektrik kesilmesi gerekirse çok uzun zaman öncesinden bildirirler. Bizde de bunu en azından bari bir gün önce yapmak mümkün olamaz mı? Alaturka darbelere kalkışılan bizim sınıf ülkelerde öngörü, zerafet, incelik vb. falan hak götüre olduğu için bu duruma gelebilmemiz şakayla karışık bir kaç yüzyıl alacak herhalde diye düşünmek abes kaçmayabilir.
Neyse sabah Bayram namazına gitmek için kapıdan çıkınca siyah bir araba duvarıyla karşılaştım, plakalarına baktım 0002, 2 numara da burada diyerek, biraz da söylenerek barikatları aşa aşa camiye ulaşmaya çalışırken bir de baktım ki bizim Sayın Belediye Başkanı, onu da gördüm ve onun telaşına ortak olamadan camiye beraberce girdik. Sayın Belediye Başkanı ileride bir bölge milletvekili görerek yanına doğru yöneldi ben de namaz için bir yere yerleştim. Namaz bitiminde dağılırken gözlerim Bir numaralı devlet büyüğünü aradı ancak sadece İki numaralı devlet büyüğü vardı. Demek ki hafif yollu kandırılmıştık. 1. yerine 2. devlet büyüğü için uyandırılmıştım yani. Tabii biraz içerledim! ama sonra düşündüm. Acaba, dedim Bir numaralı devlet büyüğü üzerindeki riski mi azaltmak için böyle yapıyor olabilirler mi? diye sordum kendime. Düşündüm düşündüm içinden çıkamadım. Bizde böyle şeyler olabilir dedim, bizde şark kurnazlığı çalışır dedim, koskoca 2 numarayı 1 numarayı korumak için yem olarak kullanmayacaklar ya?
Bunun üzerine cemaatın azlığına baktım çıkışta gördüğüm canlı yayın arabalarının azlığına ve vatandaşın ilgisizliğine bakınca anladım ki bu da değişik, alaturka bir risk yönetimi, güya şaşırtmaca, yemlemece falan filan. Bu devirde devlet büyükleriyle aynı camide namaz kılmak büyük fedakarlık!!!! gibi görünse de böylece bayrama değişik bir giriş yapmış oldum. Bu hızlı girişle, herkesin Kurban Bayramını kutluyor ve en azından camilerimizin huzurlu olmasını diliyorum.



Ercan Erdem


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.