booked.net
 
 

 

Damat

 Muhalefetin Belediyelerini - 16/10/2017





Nezihe Tanyeli
E-Posta
Akp , ana muhalefet belediyelerinin icraatlarını mercek altına almış ve "teftiş" yapmak üzere harekete geçmiş.. Hdp'li belediyelerin ,neredeyse kısm-i azamisi, kayyıma devredilmiş vaziyette..
İçişleri Bakanlığının , gönderdiği müfettişler vasıtası ile, özellikle; ihaleleri ve imar uygulamalarını denetlemeyi hedeflediği, haberleri dolaşımda..
Muhalif belediyelere müfettiş denetimini yoğunlaştırmanın, akp' li belediyelerin "görevlerini bıraktırılması" ile bir ilgisi olabilir mi....
Akp, yenilenme sürecine girdiğini ilan etti ve işe , ihale ve imar uygulamaları bakımından, "siyasi rant'"ın ana kaynağı olan , İstanbul ve Ankara belediyelerinden başladı..,
Gayr-ı ihtiyari, akla gelen ve siyasetin olağan akışına göre sorgulanması gereken ;
İstanbul Belediyesine ( ve adı geçen diğer belediyelere..) de aynı mahiyette teftişler için , müfettiş gönderilip gönderilmediği ve eğer gönderildi ise, görevden el çektirmenin, anılan icraatlardaki şüpheli işlemlerr nedeniyle mi gündeme geldiği.... hususudur..
Kamu kaynaklarının şeffaf yönetimi ve kurallar hakimiyetinin sağlanması, yöetimde teftişin sğırlığı ile mümkündür..
Osmanlı ıslahat dönemlerinden bu yana teftiş önemli bir kamusal yönetim fonksiyonudur..
Anayasa m.112 gereği; her bakan'ın, kendi yetkisi içindek, işlerden ve emri altındakilerin eylem eylem ve işlemlerinden sorumludur..
Anayasa Mahkemesi 2005 /145 E. sayılı kararında, "..Hukuk devleti olmak, yönetilenlere hukuk güvencesi sağlayan bir düzen kurmaktır.... Bu bağlamda hukuk devleti, her dilediğini yapamayan, kendisini hukukla bağlı sayan ve tüm yetkilerinin sınırının hukuksal kurallarla belirlendiği Devlettir" hükmüne varmıştır..
Yine Anayasa Mahkemesi 2004/54 E. sayılı ,"kanun önünde eşitlik ilkesi" hakkındaki kararında;, "....aynı durumda olan kişi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak yasa karşısında eşitliğin çiğnenmesi yasaklanmıştır" görüşünü, kararına dayanak yapmıştır..
Sonuç olarak, muhalif belediyelere uygulanan denetim ve sonuçları, bütün belediyeler için geçerli olmalıdır..


Nezihe Tanyeli


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.