"Eylemcilerin içine polis giremez"
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim'e bugün yapılan müdahaleye ilişkin, "Oradaki hayatı normale döndürme adına böyle bir müdahale yaptık. Lastik yakarak, havai fişek atarak, molotof kokteylleri atarak, çelik bilyelerle yapılan saldırıların tolore edilecek bir yanı yok" dedi.
Güler, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Taksim'e neden müdahale yapıldığına ilişkin soruları yanıtlayan Güler, Taksim'de bulunan Atatürk Anıtı'na posterlerin asılmasının kamuoyunda değişik algılara sebep olduğunu yine Taksim'de yer alan Atatürk Kültür Merkezi'nde ise olası bir çatışmada çökme riskinin bulunduğunu, ayrıca kamu binası olması nedeniyle de işgal edilmesinin asla söz konusu olamayacağını ifade etti.
Taksim'e giden 20'ya yakın bariyerin bulunduğu yerde 30 bin ticari işletmenin olduğunu ve bunlardan 20 bininin olaylardan dolayı çalışamaz durumda olduğunu ifade eden Güler, "Bölgedeki turizmcilerden ve esnaftan çok yoğun şikayetler var. Oradaki hayatı normale döndürme adında böyle bir müdahale yaptık" dedi. Gezi Parkı'na herhangi müdahale olmadığını belirten Güler, "Şu anda oradaki polisin davranışına karşılık marjinal grupların yaptıklarını gördük. Bunların hiçbirisi kabulleneceğimiz davranışlar değiller. Bunların hiçbirinin kamuoyunda desteği yok. Polis ile vatandaşı karşı karşıya getirmek için yapılan o büyük çabalar da yer bulmadı" dedi.
Marjinal gruplar arasında bazı sivil polisler olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Güler, bu iddiaların incelendiğini söyledi. Güler, "Sosyal medyada geçiyor, 'Polis molotof kokteyli atıyor'. Var mı göreniniz? O eylemcilerin içine polis giremez. Bunlar yalan değil, kuyruklu yalan" dedi.
'Gezi Parkı'na müdahale olacak mi?' yönündeki soruya Güler, "Meşru hak talebi, kanunun sınırları içerisinde polisin müdahalesi yok. Ama kamu düzenini genel hayatı etkileyecek duruma da polis müdahale eder" yanıtını verdi.
Gezi Parkı protestolarının iç ve dış bağlantısı olduğunu belirten Güler, "Sosyal medyada çarpıtmalar var. Acıtasyonlar var. Belli gruplar üzerinde çalışmalar var. Bunların hepsinin üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca şu anda İstanbul'da 25 gözaltı yapıldı. Cumhuriyet savcıları yurdun her yerinde görüntüleri tek tek izleyerek kamu zararına sebep olanlarla ilgili operasyonları ve talimatlarını verecekler. Hiç kimsenin yanında, bu kamu malına zarar vermek kar kalmayacak. Bunu bilsinler. Herkes tek tek tespit edilecek kamu malına kim zarar vermişse mutlaka Adliye'de bunun hesabını verecek" dedi.
Polisler ile ilgili idari soruşturma açılıp açılmadığına yönelik soruya Güler, "Şu anda mülkiye ve polis müfettişlerimiz İstanbul'da, İzmir'de çalışmalarına devam ediyorlar. Yurdun her yerinde görüntülerin hepsini izliyorlar. Biz idari soruşturmayı yaparız. Herkes kendi sorumluklarını yerine getirsin. Sorumluklularımızı biz biliyoruz" dedi.
Reyhanlı saldırılarına ilişkin asil failin yakalandığını bildiren Güler, "Daha önce 22 kişi yakalanmıştı. Bunlardan 12'si tutuklanmıştı. Polisimizin çok yakın takibi ile bu olayın bir numaralı sorumlusu organizatörü, bombaları getiren araçların paralarını ve talimatlarını veren Suriye istihbaratında bu olayları planlayan bir numaralı faali Masum Eskiocak, güvenlik güçlerimizle yakın takibi ile dün gece 24.00 sıralarında sınırdan geçmek isterken yakalanmıştır. Kendisine yardım ve yataklık eden 4 kişi de ayrıca gözaltına alınmıştır. Olayın tüm ayrıntıları ortaya çıkacaktır" diye konuştu.