booked.net
 
 

 

Damat

Fabrika işçisinden yerli spor otomobil

Fabrika işçisinden yerli spor otomobil Mersin'de 9 ay önce 10 yaşındaki oğluna 'akülü araba' yapmak için yola çıkan bir fabrika işçisi, yerli spor bir otomobil imal etti.



Merkez Toroslar ilçesi Akbelen Mahallesi'nde yaşayan ve bir fabrikada makine bakım işçisi olarak çalışan Fahri Karabaş (38), çocuğuna 'akülü araba' yapmak için evinin altındaki küçük bir dükkanda işe koyuldu. 2012 yılının Eylül ayında 'oyuncak araba' için başlayan çalışma, aracın parçaları bir araya gelmeye başladıkça daha ciddi bir hal aldı. Bunun üzerine oyuncak araba fikrinden vazgeçen Karabaş, 9 aylık bir çalışmanın ardından kendine yerli spor bir otomobil imal etti. Yaklaşık 600 kilo ağırlığında, 1,5 metre genişliğinde ve 2,5 metre uzunluğunda üstü açık spor bir otomobil üreten Karabaş, şimdi bu aracıyla trafiğe çıkabilmenin hayalini kuruyor.Bu çalışmaya başlarken ilk etapta amacının, 10 yaşındaki oğlu Beyazıt'a akülü bir otomobil yapmak olduğunu belirten Fahri Karabaş, "Bir minyatürle işe başladım. Ancak ileriki zamanlarda aracın daha değişik bir şekil aldığını gördüm ve bu oyuncak araba fikrinden vazgeçerek gerçek bir otomobil yapmaya karar verdim. Yaklaşık 9 ay gibi bir sürede bu otomobili ortaya çıkardım" dedi.

Bir fabrikada makine saha bakım işçisi olarak çalıştığını kaydeden Karabaş, aslında bu işler üzerinde daha önce bir geçmişinin olmadığını dile getirerek, "Ortaya çıkan ürünün, tamamen el beceresi olduğunu düşünüyorum. Daha önce mini bir scooter imalatım olmuştu. Şimdi de hayalimde bir araba canlandırdım ve ortaya 'F.R.B. Okyanus' adlı bu otomobil çıktı" diye konuştu. Aracın imalatına önce çelik aksamlarını yaparak başladığını söyleyen Karabaş, çalışmasında ispiral, matkap, çekiç, kaynak makinesi gibi basit araçlar kullandığını belirtti.

“ÇOCUĞUMUZ GİBİ OLDU”

Otomobili, evinin altındaki küçük bir dükkanda, çoğu zaman hafta sonu ve yıllık izinlerinde çalışarak yaptığını ifade eden Karabaş, şöyle devam etti: "Bu çalışma tam 9 ay sürdü. O yüzden eşim 'bu bizim çocuğumuz gibi' diyor. Sıkıntılı günlerimiz oldu, maddi imkanlarımızı zorladık, kredi çektik ve bu şekilde bu aracı oluşturmaya çalıştık. Aracın maliyeti yaklaşık 15 bin lirayı buldu. Aracı yapmaya ilk başladığımda, insanların tepkisi, 'paran mı çok, parayı yolda mı buldun, başka bir araba alamaz mıydın' şeklindeydi. Ancak araba bu aşamaya geldiğinde insanların tepkisi çok değişti. Herkes tebrik etti. Türkiye'ye böyle bir araç kazandırdığım için teşekkür ettiler."

Aracın ismindeki 'F.R.B.'nin, kendisi, eşi ve oğlunun isimlerinin baş harfleri olduğunu, 'okyanus'un ise, aracın şeklinden kaynaklandığını söyleyen Fahri Karabaş, "Özellikle kafamda spor bir otomobil canlandırmıştım. Hiçbir arabaya benzememesi için uğraştım. Hiçbir arabadan örnek almadım. Bunu yaparken araçların krokilerini inceledim, yapılış dizaynlarını araştırdım. Bu aracı yaparken eşim çok destek verdi. İmkanlarımız çerçevesinde 800 CC'lik küçük bir motor koyabildik. İmkanımız olsa daha güçlü motor koyabilirdik. Aracımız Akdeniz Bölgesi'ne uygun bir araç, üstü açık ve spor bir araba" dedi.

Aracın motoru ve yürüyen aksamları dışında yedek malzemesi dahil olmak üzere tamamının yerli üretim olduğunu vurgulayan Karabaş, bu aşamadan sonra yetkililerden en azından trafiğe çıkabilmek için destek beklediğini dile getirdi. Karabaş, araçtaki 'ay yıldız'ı ise şöyle açıkladı: "Arabayı yaparken Türk bayrağından esinlendim. Zorlandığımda bayrağa baktım ve ondan güç aldım."

HÜSEYİN KAR - KORAY ÜNLÜ
MERSİN

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Fabrika, işçisinden, yerli, spor, otomobil

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.