Ailesi, Efe'nin doğum gününü mezarı başında kutladı
Uygun ilik bulunamadığı için iki gün önce hayatını kaybeden Emir Efe Cömert'in ailesi, oğullarının doğum gününü mezarı başında kutladı.
Efe'nin acılı ailesi, gerekirse dava açarak tedavi gören çocuklar için çalışacaklarını belirtti.6 yıldır gördüğü lösemi tedavisi sonrası uygun ilik bulunamayan Emir Efe Cömert (9), doğum gününe iki gün kala hayatını kaybetmişti. Baba Aydın Cömert ve anne Nigar Cömert ile yakınları bugün Efe'nin doğum gününü kutlamak için Beylikdüzü'ndeki Kavaklı Mezarlığı'na geldi. Minik Efe'nin mezarını çiçeklerle donatan aile, Efe için Kur'an okurken, Efe'nin çok sevdiği futbolcuların imzaladığı Fenerbahçe formasını da mezarın üzerine koydu.Anne Nigar Cömert, kaybettiği oğlunun mezarına yatarak dakikalarca gözyaşı döktü. Efe'nin yakınlarınınsa ayakta durmakta güçlük çektiği görüldü.Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan anne Nigar Cömert, 21 milyon donörden bir tane bile uygun donör bulunamamasına isyan ederek şunları söyledi:“Türkiye'de böyle kurumlar var. LÖSEV gibi bir kurum var. Herkesin bildiği. Belki çok yakından bunları tanımıyoruz ama profesyonel, bu işi yürütebilecek olan kurumlar var. Nedense yetki mi, onay mı bir şekilde verilmiyor. Sadece Çapa gibi çok ağır işleyen; inanılmaz bir donörün bize liste dışı olduğunu söylemek için, Efe'nin durumu çok acildi. Almanya'ya başvuruldu ve 2 buçuk ay sonunda biz şunu öğrendik ki; donör liste dışı olmuş. Bu ne demek diye sorduğumda ulaşılamıyor. Peki bu süreyi, 2 buçuk ayı Almanya'yı beklerken nasıl kaybettik. Başka bir yere başvurulamaz mıydı? Yani yapılmadı çünkü yurt içindeki başvurularda ücret ödemiyorsunuz. Yurt dışında ilik arayışına girdiğinizde belli bir ücret ödüyorsunuz, vericinin kanı geliyor, tetkikler yapılıyor. Biz bunu sadece Almanya için yaptık çünkü sadece orada olduğunu söylemişlerdi. İki hafta önce de İsrail'de 3 donör dendi. Onun haricinde yani 21 milyon kişinden bir tanemi yok. Hadi 10'da 10 olmasın, 10'da 8'demi yoktu yani?” dedi.
Bundan sonra lösemi tedavisi gören bütün çocuklara Efe'nin adına ne yapılması gerekiyorsa onu yapacaklarını belirten Nigar Cömert şunları söyledi:“Bundan sonraki aşamada bize destek verirseniz. Biz de bundan sonra lösemi tedavisi gören bütün çocuklara Efe'nin adına ne yapılması gerekiyorsa onu yapmayı düşünüyoruz. Gerekirse dava açmayı düşünüyorum. Eğer kazanırsak Lösev'in Cerrahpaşa'daki Çocuk Evi'ne bağışlamayı, güçlendirmeyi düşünüyoruz. Sağlık Bakanı olsun, Aile Bakanı olsun duyarlı olmalarını istiyorum. Bu işe el atmalarını istiyorum. Gerçekten de bu işi yapabilecek profesyonel kurumlar varken kalkıp da bizi oyalıyorsa, bizim sürecimizi yavaşlatıyorsa, bu kadar çocuk ilik bulunamadığı için ölüyorsa bu işe el atmalarını istiyoruz. Hangi çağda yaşıyoruz. Bir Amerika'ya bakın yani. Amerika'da hastaların yüzde 85'ine uygun ilik bulunabiliyor. Türkiye'nin de bu duruma gelmesi lazım. Tedavi gören, çocuğu iyileşmiş, çocuğunu kaybetmiş, yakınını kaybetmiş aileler ne olur duyarsız kalmasınlar. Gerçekten artık bir şeyler yapmalıyız. Benim içim hiç rahat değil, onların içi de hiç rahat olmasın. Benim tek çocuğum vardı. Bundan sonra huzurlu olabilmem için bir tane değil, 10 tane değil belki de yüzlerce canın kurtulduğunu, sağlıklı bir ilik bankasının işlediğini gördüğüm zaman gerçekten huzurlu olurum. Ben çocuğuma çünkü biraz önce bu sözü verdim ve ondan bana o gücü vermesini istedim. Onun huzur içinde yatması için ona verdiğim sözü tutmalıyım.”
Baba Aydın Cömert ise ilik nakli için Türkiye'de sadece iki kurumun yetkili olmasına tepki göstererek, “Emin Efe Cömert bugün 10 yaşına girdi. 6 yıldır tedavi görüyoruz. Bu 6 yıllık süreci tedavimizi tamamlayamadan bitirdik çünkü zamanımız yetmedi. Donör bulamadık, donör bulmak için Türkiye'de yeterli veriler karşımıza çıkmadı. Yeterli bilgi alamadık, zamanımız yetmedi donör beklemeye. Münacatlarımızı İstanbul ve Ankara'da sadece iki kurum arayabiliyor. Özel kurumlar bu konuda çalışmıyor. Yetki ve kanun mu gerekiyor bilmiyorum. Donör zamanında bulunsaydı nakil yapılıp, kurtulma şansımız mevcuttu. Başka ülkelerde özel kurumlar da faaliyet gösteriyor ama Türkiye'de özel kurumların faaliyet göstermesi mevcut değil. Biz onlara mahkum kaldık. En son iki hafta önce iki ülkeden donör ihtimalimiz vardı. Bazı ülkeler çalışmalarını bunun bedelini talep ederek yapıyor. Biz bedelleri ödememize rağmen, oradan gelecek sonuç zaman alıyor tabi ki ama biz Ocak ayından itibaren beklediğimiz donör haberini son 10 gün içinde aldık. Biz 5 buçuk ayda sonuç çıkmadı, bir haftada nasıl çıktı bunun cevabını arıyoruz” dedi.
UĞUR ULU