booked.net
 
 

 

Damat

Ağustos ayında ekonominin gündeminde fed ve dolar vardı

Ağustos ayında ekonominin gündeminde fed ve dolar vardı Medya Takip Merkez Ağustos ayını kapsayan ekonomi gündemi raporunu açıkladı.



Rapora göre FED'in tahvil azaltma hamlesi ve doların 2 TL seviyesini görmesi geçtiğimiz ay ekonomi basınında öne çıkan konular oldu. Medya Takip Merkezi'nin ekonomi sayfaları üzerinden hazırladığı araştırmaya göre ihracat, en fazla yazılan başlık oldu. Temmuz'da ihracatın geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 17.3 artışla 12 milyar 629 milyon dolar olması, Ağustos'ta ekonomi basınına yansıyan konular arasında öne çıkarken, bu rakamla aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en iyi Temmuz rakamına ulaşıldığı belirtildi. Büyüme, ay boyunca ekonomi sayfalarına en çok konu edilen diğer bir başlık oldu. Euro bölgesinde son yıllarda yaşanan büyük durgunluktan sonra, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.2'lik büyüme gerçekleşmesi, ekonomik büyüme ile ilgili öne çıkan haberler arasındaydı. Ekonomik büyüme ile ilgili gazete ve dergilerde dikkat çeken bir diğer konu ise, ABD'nin geriye dönük gayri safi milli hasıla verilerini revize ederek geçen yılki büyüme oranını yüzde 2.2'den yüzde 2.8'e yükseltmesi oldu. Araştırmaya göre, ekonomi sayfalarının en fazla söz ettiği bir diğer başlık ise vergi konusuydu. Vergi ile ilgili öne çıkan haberlerden biri, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın Eylül ayında gerçekleştireceği sınav ile bin 500 kişiyi vergi müfettiş yardımcısı olarak atayacağını açıklaması oldu. Maliye Bakanlığı'nın lüks oto satışını yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile azaltma planına karşı Alman otomotiv markalarının yüksek vergilerden kurtulmak için 1.6 lt hacimli motorlar üretmeye başlaması, vergi ile ilgili ekonomi sayfalarına yansıyan konular arasındaydı. Amerikan Merkez Bankası FED'in tahvil alımlarında kısıtlama sinyalleri vermesi, öne çıkan konular arasında ilk sıralarda yer alırken, bu durum gelişmekte olan ülke kurlarında paniğe neden oldu. Merkez Bankası'nın müdahalesine rağmen, Türkiye'de de döviz yükseldi. Dolar 2 TL'yi, Euro ise 2,70'i geçerken, gösterge faiz yüzde 9.88'e çıktı. 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 10'u aştı. Başbakan Yardımcısı Babacan ise, FED'in tahvil azaltma hamlesine hazır olduklarını söyledi.

Medya Takip Merkezi verilerine göre ayın en dikkat çeken ekonomik gelişmeleri arasında, ABD Merkez Bankası (FED) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam etme kararı alması ile ayın başında 8 kuruşluk indirim yapılan benzine ay içerisinde birer hafta arayla, 9 kuruş, 11 kuruş ve 14 kuruşluk gelen zamlar da yer aldı.



12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Ağustos, ayında, ekonominin, gündeminde, fed, ve, dolar, vardı

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.