Nabi Avcı, 'Yönetmeliğin gereği olan yerde onlar var'
Eskişehir'de, 2013-2014 adli yıl açılışı Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı'nın katılımıyla yapıldı.
Adliye Sarayı'nda düzenlenen adli yıl açılış töreninde konuşan Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin, yönetmeliğe göre Türkçe Öğretmen Kullanım Kılavuzu'nun ilk üç sayfasında Atatürk'ün resminin, andımızın ve İstiklal Marşı'nın olması gerektiğini, ama kendisinin bahse konu kitapta bunları göremediğini söyledi. Türkçe Öğretmen Kullanım Kılavuzu'nun anayasaya aykırı olduğunu iddia eden Öztekin, “Buna neden gerek duyuluyor bilmiyorum? Bir de 230'uncu maddeler Atatürk çok cüzi olarak anılmış. Neden? Bize bu ülkeyi emanet ettiği için mi? Bilemiyorum, neden? Bu noktada mutlaka haklı bir gerekçe vardır, mutlaka muhalefet milletvekilleri bu konuyu gündeme getirmiştir. Ama bizim de burada bir iki yargı sorunundan bahsedip gerisinden bahsetmemiz diye bir şey olamaz. Dolayısıyla bu yanlışların giderileceğini düşünüyorum. Zaten milli eğitim temel kanununda bir değişiklik yapılmış, Atatürkçü nesiller yetiştirmeme noktasında bir adım atıldı. Ama anayasaya aykırıdır. Madde 42 çok açıktır. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz. Bir diğer 58. maddede de, devlet, İstiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Bu maddeler bağlayıcıdır. Dolayısıyla hiçbir yönetmelik veya genelge anayasaya aykırı olamaz. Yani bu kitap olayı başta anayasaya aykırıdır” dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Baro Başkanı Öztekin'in eleştirilerine şu cevabı verdi:
“Sayın Cumhuriyet Başsavcı Vekili'mizin konuşmasından gerçekten çok yararlandım. İnsan her yaşta bir şey öğreniyor, dolayısıyla ben de sayın başsavcı vekilimizin konuşmasından bir şey öğrendim. Avukatlar savundukları kişinin ve tarafından aleyhine olacak doğruları söylememek zorundalarmış. Yani avukatlar bir kişi bir tarafı savunuyorlarsa onun aleyhine olabilecek doğruları söylememek zorundalarmış. Ben kuralı bilmiyordum, biraz da bana paradokssal gibi geldi bana ama böyle bir kural varmış. Sonra baro başkanımızın konuşmasında bu kuralın dört dörtlük örneğini gördüm. Demek ki avukatlıkta hakikaten böyle bir uygulama var.”
“YÖNETMELİĞİN GEREĞİ OLAN HER YERDE ATATÜRK RESMİ, TÜRK BAYRAĞI VE İSTİKLAL MARŞI VAR”
Bakan Avcı, öğretmen kılavuz kitaplarında ‘Atatürk resmi, Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı'nın bulunmasının zorunlu olmadığını ifade ederek, “Milli Eğitim Bakanı olarak beni doğrudan ilgilendiren bir konuda bilgi vermek istiyorum. Bu öğretmen kılavuz kitaplarında İstiklal Marşı'nın ve Atatürk fotoğrafının olmamasına ilişkin bir soru önergesi de verildi. Ben o vesileyle konuya muttali oldum ve yaptığımız araştırmada şunu gördük. Okullarımızda üç tip kitap var. Bir ders kitabı var, bir öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin çalışmalarına yardımcı olmak için çalışma kitabı var, bir de kılavuz kitaplar var. Kılavuz kitaplar öğretmen kılavuz kitaplarıdır. Yani öğretmenin o dersi nasıl işleyeceği, sınıf içi stratejisini nasıl kuracağını anlatan kitaplardır. Bu konuyla ilgili yönetmelikte hangi kitabın başında ne olacağına dair konular sadece ders kitaplarını ilgilendiriyor. Sadece ders kitaplarıyla ilgili yönetmelikte, ‘İstiklal Marşı, Atatürk resmi, Türk Bayrağı olur' diye bir hüküm var. Bunlar bütün ders kitapları için zorunludur, bütün ders kitaplarında da var. Soru önergesine konu olan ders kitaplarını incelettik, orada yanlış bir bilgi var. Cevabımızda da söyledik, yani yönetmeliğin gereği olan her yerde Atatürk resmi, Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı var. Bunda bir sıkıntı yok” diye konuştu.
“ATATÜRK RESMİ, TÜRK BAYRAĞI VE İSTİKLAL MARŞI; GEÇMİŞ YILLARDA DA KILAVUZ KİTAPLARIN BAZILARINDA VAR, BAZILARINDA YOK”
Geçmiş yıllarda da ‘Atatürk resmi, Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı'nın bazı kitaplarda olduğunu, bazı kitaplarda ise olmadığını anlatan Bakan Avcı, şöyle devam etti:
“Öğretmen kılavuz kitaplarında sayın baro başkanı da zaten kılavuz kitaptan söz etti. Kılavuz kitapta böyle bir zorunluluk yok. Çünkü kılavuz kitap uygulaması daha sonra başlamış bir şey. Ama özel yayın evleri, bazı kılavuz kitaplarda tıpkı ders kitaplarında olduğu gibi bu fotoğraf ve şeyi koyuyorlar. Bazılarına da koymuyorlar. Yani bu yeni bir uygulama değil. Daha önce kılavuz kitaplara bunlar konuluyordu da bu sene mi böyle bir uygulama oldu diye merak ettim. Ama hayır böyle değil. Geçmiş yıllarda da kılavuz kitapların bazılarında var, bazılarında yok. Ama zaten yönetmelik gereği böyle bir zorunluluk yok, kılavuz kitaplar için. Bunları soru önergesine de belirttim ama yeniden belirtmek istedim.”
Baro Başkanı Öztekin'in, zorunlu avukatlık ücretlerine ilişkin ve yargının iktidara bağlı olduğu iddialarına ise Bakan Avcı, “Sayın baro başkanımızın doğrudan Bakanlığımıza değilse de hükümete iletilmesine inandığım şeyleri de not ettim. Zorunlu avukatlık ücretine ilişkin düzenleme konusunu ve bir de yargının bağlı olması konularını. Onları not ettik” yanıtını verdi.
KADİR ÇETİN - MUSTAFA YILDIRIM