Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Suriye ve ODTÜ açıklaması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ODTÜ'deki sözlü saldırı ve Suriye konusunda önemli açıklamalar yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki iç savaşın sona ermesi için G 20 zirvesinin bir fırsat olduğunu belirterek, "Eğer katliam cevapsız kalırsa, kimyasal silah kullanılması giderek çok daha yaygınlaşır. Ümit ederim ki tıkanmış olan kanallar G 20 zirvesinde açılır, uluslararası camia toplu hareket ederek bu iç savaşa dur der" dedi. ODTÜ'deki başörtülü öğrencilere taciz olayını da değerlendiren Gül, kimsenin eğitimi engellemeye gücünün yetmeyeceğini, bu tartışmaların geride kaldığını ifade etti. Cemil Bayık'ın sözlerinin hatırlatılmasü üzerine Gül, "Başkalarının konuşmasını referans alarak bir şey söylemek istemem" karşılığını verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yalova Valiliği'ni ziyaretinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye konusunda acıyı en çok hisseden ülkelerden birinin Türkiye olduğunu anlatan Abdullah Gül, "Malesef Suriye konusunda en çok üzülenler bizleriz. Çünkü büyük bir sınırımız ve komşumuz var. Bir insan komşusunun evi yanıyorsa onun ateşini de acısını daima hisseder. Bu acıyı ençok hissedenlerdeniz. Onun için Suriye'nin düzlüğe çıkmasını, Mısır'da iç savaşın bir an önce bitmesini arzu ediyoruz. Şüphesiz bunun yolu siyasi, diplomatik bütün çabaları sonuna kadar kullanmaktan geçer. Birleşmiş Milletler'in bu yöndeki tıkanıklığını G 20 vesilesiyle yapılan toplantılarda aşma imkanı olur. Herkesin gözü önünde eğer 100 binin üzerinde insan öldüyse, 7 milyona yakın insan evini barkını terk ettiyse, hele hele savaşlarda bile kullanılması yasak olan kimyasal silahlar insanlık suçu olarak bilinir, savaşta bile kullanılması yasaktır. Farklılığı bu. Onun için kimyasal silaha karşı tepki ağırdır. Bunların malesef kullanıldığına şahit olunca, Birleşmiş Milletler'in tıkanıldığını görmek insanı çok üzüyor. Bunlara bir yolunu bulmak gerekiyor. Bunlar eğer cevapsız kalırsa, katliam ve kimyasal silah kullanılması, o zaman bunlar giderek çok daha yaygınlaşır. Ümit ederim ki G 20 toplantısı vesilesiyle tıkanmış olan kanallar açılır, uluslararası camia toplu olarak hareket ederek "bu iç savaşa dur" der. Muhakkak bir şey yapmak gerekir. Yoksa sadece konuşarak daha çok insanın ölmesini görmek de doğrusu heralde insanlığın kabul edeceği bir şey değil. Bütün bunlar, siyaset ve diplomasi ile onun yolunu açmak için olursa ancak değerli olur. Bir siyasi strateji olmadan müdahalaler ne kadar netice verir, bunlar uzmanlar tarafından da çok bilinen bir husustur. İşin siyasi çıkış stratejisini koymak için G 20 gerçekten fırsat. Bütün Birleşmiş Milletler'deki 5 önemli ülke de oradayken ümit ediyorum, bu noktada burada bir anlayış ortaya çıkar" dedi.
ODTÜ'DEKİ BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİLERE TACİZ
Cumhurbaşkanı Gül, ODTÜ'de başörtülü öğrencilerin taciz edildiğine ilişkin görüntülerin hatırlatılması üzerine, "Bunlar çok geride kalmış meseleler. Eğitim herkesin temel hakkıdır. Temel hak olan bir eğitimi engellemeye de kimsenin gücü yetmez. Kılık kıyafet. Bu tartışmalar çok geride kalmıştır. Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden biridir ODTÜ. Orada bu tip davranışlar yakışmaz, kimsenin gücü yetmez. Bu şekilde herhangi bir öğrenciye fikrinden düşüncesinden dolayı baskı yapılamaz. Bunlar geçmişte kalan meselelerdir" değerlendirmesinde bulundu.
CEMİL BAYIK'IN SÖZLERİ
Cumhurbaşkanı Gül, Cemil Bayık'ın sözlerinin sorulması üzerine de, "Başkalarının konuşmalarını referans alarak birşey söylemek istemem. Bütün bu konular Türkiye'nin aslında problemlerinden kurtulması konularıdır. Türkiye'nin demokratik standartlarının hukuk standartlarının evrensel anlamda yükseltilmesi meselesi. Bunlar "o" dedi, "bu" dedi diye değil, kendi irade ve arzumuzla Türkiye'ye ne yakışıyorsa onu yapma sürecidir" diye konuştu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI
Abdullah Gül, "Yalçın Akdoğan'ın "Statüko başkanlık sistemine karşı" yazısının sorulması üzerine şu cevabı verdi: "Bunlar gündemde değil diye biliyorum. Sistemlerde nihayette olan tercih meselesi. Ama önemli olan balans dediğimiz denge sistemlerinin hep olması, demokrasinin bütün kurumlarıyla ve kurullarıyla işliyor olması. Onlar çok önemli. Şu anda gördüğüm kadarıyla bir tartışma yok".
CUMHURBAŞKANI İÇİN 77 BİN ÇAM DİKİLDİ
Cumhurbaşkanı Gül, Yalova'nın önemine dikkat çerekek, "Yalova'ya çok geldim. İlk defa Cumhurbaşkanı olarak geldim. Yalova küçük şirin ayrıca çok özelliği olan bir şehir. İstanbul'un Kocaeli'nin Bursa'nın arasında çok üstün bir şehir. Bu kadar büyük merkezlere yakın olup onlardan uzak olmak, sükuneti huzuru içinde barındırmak bu ilin en önemli özelliği. Büyük Atatürk'ün de sık sık geldiği bir yer. Her dönemi gözde bir il. Yalova sanayi olarak da çok önemli bir il. Son yıllarda ulaştırmada gelişen imkanlar, yollarda güzelleştiği için onlarla olan bağlantımızı günlük olmuştur. Yalova en seçkin üniversitelerden biridir. Üniversite demek öğretim görevlisi demektir. Herkes buraya koşarak gelecektir. Huzurlu bir yer, Yalova'nın geleceğini her bakımdan çok parlak görüyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Esengül Civelek de, "Ziyaretiniz sebebiyle Yalova'ya 77 bin çam ağacı dikilecektir” dedi.