Alanya'da muz hasadı başladı
Alanya'da seralarda yetişen muzlar aşırı sıcakların etkisiyle erken olgunlaşırken hasat dönemi başladı.
Yılda iki kez yapılan hasatla ilçede yapılan üretim 70 bin tona ulaştı. Üreticiden1.80 kuruşa alınan muzun pazarda vatandaşa maliyeti ise 3 ile 3.5 tl arasında değişiyor.Türkiye'de muzun anavatanı olarak bilinen Alanya'da kereste tüccarlığı yapan Şerifali Mehmet Ağa, gemiyle Mısır'a yaptığı yolculuk sonrası İskenderiye'den getirdiği muz fidanını 1870 yılında süs bitkisi olarak evinin arka bahçesine dikti. Türkiye'de ilk defa Alanya'da yetiştirilen muzun ticari amaçlı üretimi ise 1920 yılında başladı. Türkiye'de bir yılda tüketilen 400 bin ton muzun 70 bin tonunu Alanya karşılıyor.Son yıllarda örtü altı üretimine geçilen muzda kalite artarken, aşırı sıcaklarla birlikte müz üreticisi erken hasada başladı. Sera içinde ki muz bahçelerinde kesim yapan çiftçiler, kamyonlar dolusu muzu Alanya Hal'ine getirerek sarartmak üzere depolara teslim ediyor. Konaklı beldesi ve ve Karagedik Mevkii'nde bulunan bahçelerde erken hasada geçtiklerini söyleyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "Muz bildiğiniz gibi ilk olarak Alanya, ardından ise Gazipaşa ve Anamur'da üretildi. Bölgemizde kaliteyi artırmak için sera tabir edilen örtü altı müz üretimi her geçen yıl artıyor. Ayrıca bölgemizde kadastro çalışmalarının tamamalanmasıyla birlikte yeni tarım alanları oluştu. Önümüzdeki yıl bu bölgelerde de örtü altı muz ekimi yapılacak. Bu da muz üretiminde 10 bin ton artış demek. Biz Ziraat Odası olarak muzun markalaşması için çalışma yapıyoruz. 'Alanya Azmanı' adı altında sadece bölgemize özgü bir muzun patentini almak için gerekli girişimleri başlattık" dedi.
ERKEN HASAT HALCİNİN YÜZÜNÜ GÖLDÜRDÜ
Bahçelerden toplanan muzlar Alanya Hali'ne gelerek burada komisyoncular tarafından sarartılmak üzere depolarda işleme tabi tutuluyor. Alanya Hal'inde komisyonculuk yapan Hasan Kaçmar, bahceden toplanan muzların kamyonlarla hale gelmeye başladığına belirterek şöyle konuştu, "Yeşil olarak hasat edilen muzlar kısa zaman içinde hale getirilerek depolara alınıyor. Küçük parçalar halinde kesiliyor ve su havuzlarına atılıyor. Bunun nedeni ise üstünde ki kalıntıların temizlenmesi ve nemli olmasından dolayı sararmasının kolaylaşmasını sağlamak. Su havuzlarından alınan muzlar poşet içinde kasalara diziliyor ve ordan Etilen gazı içeren depolarda sarartılıyor. Isı izolasyonları yapılmış odalarda muhafaza edilen muzlar depolama süresi sonunda olgunlaşarak ülkenin dört bir yanına pazarlanıyor. Sararan muzları İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara ve diğer illere pazarlıyoruz" dedi. Kaçmar, muzu üreticiden 1.80 kuruş ila 2 lira arasında aldıklarını söyleyerek, 2.30 kuruştan sattıklarını, pazar ve manav tezgahlarında ise muzun 3 ila 3.5 lira arasında alıcı bulduğunu belirtti.
YILDA İKİ KEZ HASAT YAPILIYOR
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, örtü altı muz üretiminin her geçen yıl artmasından dolayı hasat döneminin son yıllarda erkene alındığını vurgulayarak, "Örtü altı üretim yapan muzcularımız yılda iki kez hasat yapıyorlar. Bir ağaçtan ortalama 60 kilo muz alınabiliyor. Kalite her geçen yıl artarken, şu anda ilçemizde kayıtlı 20 bin ton muz üretimi, genel anlamda ise 70 bin ton muz üretimi yapılmakta" şeklinde konuştu.
RIZA YANIK
ANTALYA