booked.net
 
 

 

Damat

Ahmet Davutoğlu, ‘Türkiye olarak fon fikrine destek veriyoruz'

Ahmet Davutoğlu, ‘Türkiye olarak fon fikrine destek veriyoruz' New York'ta gerçekleştirilen Terörizmle Mücadele Küresel Forumu toplantısında Türkiye ve ABD'nin ortaklığı ile Terörle Mücadele Fonu oluşturulacağı açıklandı.



Terörizmle Mücadele Küresel Forumu toplantısı bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin eşbaşkanlığında Waldorf Astoria Otel'de yapıldı. Toplantıya misafir olarak eski İngiltere Başbakanı Tony Blair da katıldı.
Kerry ve Davutoğlu toplantının başında yaptıkları konuşmalarda terörizmle mücadelenin önemine ve gerekliliğine vurgu yaptı. Bakan Davutoğlu, son dönemde Pakistan ve Irak'takilerin yanı sıra Kenya'da gerçekleşen terörist saldırısını da kınayarak söz konusu saldırıda hayatını kaybeden Türk vatandaşı Elif Yavuz için başsağlığı dileklerini dile getirdi.TMKF'nin, terörizmle mücadelede önemli bir boşluğu doldurduğunu ve özellikle teröre zemin teşkil eden aşırı akımlarla mücadele bakımından kayda değer çalışmalar yapılmasına imkan sağladığını ifade eden iki Bakan, insanlığa karşı bir suç teşkil eden terörizmin sürekli olarak bir evrim geçirdiğini ve bu itibarla terörle mücadelenin de aynı şekilde ihtiyaçlara göre sürekli olarak gözden geçirilmesi ve etkinliğinin korunması gerektiğini belirtti. Bakan Davutoğlu ve Kerry, bu çerçevede TMKF'nin terörle mücadele uzmanları arasında etkin bir eşgüdüm ve işbirliği mekanizması oluşturduğunu ve bundan azami ölçüde yararlanılması gerektiğini vurguladı.Toplantıda daha sonra yıl içinde uzmanlar tarafından nihai hale getirilen üç ayrı belge kabul edildi. Bu anlaşmalar, “Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadeleye Çok Sektörlü Yaklaşım Konusunda İyi Uygulamalara Dair Ankara Mutabakatı”, “Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Araçları olarak Toplumun Sürece Dahil Edilmesi ve Toplum Eksenli Korumacılığa Dair İyi Uygulamalar Belgesi” ve “Terör Mağdurlarına Saldırının Hemen Sonrasında ve Ceza Kovuşturması Sırasında Yardım Sağlanması Konusunda İyi Uygulamalara Dair Madrid Mutabakatı” olarak adlandırıldı.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry toplantıda ayrıca, Türkiye ile ortaklaşa kurulacak “Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Küresel Fonu” hakkında bilgi verdi. Kerry, önümüzdeki kısa vadede hayata geçirilmesi öngörülen fonun kuruluş amacının şiddete varan aşırıcılıkla mücadele eden yerel projelere kaynak sağlamak olduğunu söyledi.Bakan Davutoğlu da Türkiye olarak birçok ülkeyle birlikte fon fikrine ilke olarak destek verildiğini dile getirdi.Fonun nerede kurulacağı ve tam olarak nasıl bir işleyiş yapısına sahip olacağı henüz belli olmazken, bu hususlarda bugün TMKF üyelerinin katılımıyla ayrı bir teknik toplantı yapılacağı bilgisi verildi. Ancak fonun TMKF'nin organik bir unsuru olması öngörülmediği, ayrı ve bağımsız bir yapısı olacağı belirtildi. Bununla birlikte, Fon oluşturma fikrinin, yakın ilgisi ve pratikte paralel bir faaliyet gibi işleyecek olması nedeniyle TMKF içinde gündeme getirildiği ve bu çerçevede görüşüldüğü açıklandı.Öte yandan, Fonun işleyişine ve ülkelerin katkılarına ilişkin hususlar önümüzdeki günlerde netleşecek. TMKF üyesi olmayan ülkeler de Fona katılabilecek.

ERHAN POLAT
NEW YORK

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Ahmet, Davutoğlu, ‘Türkiye, olarak, fon, fikrine, destek, veriyoruz'

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.