4G teknolojisi Türkiye'ye ne zaman geliyor?
Telekom Batı-II Bölge Müdür Yardımcısı Hasbi Şahin, Türkiye'nin 4G teknolojisine 2016 yılının sonlarına doğru geçmeyi planladığını söyledi.
Türk Telekom'un Bursa'da yapılan “Kurumsal Müşteri Günleri” etkinliğinde, kamu kurumlarına kurum çalışanlarının ve vatandaşların hayatını kolaylaştıran çözümler tanıtıldı.Türk Telekom Batı-II Bölge Müdür Yardımcısı Hasbi Şahin, Türkiye'nin 4G teknolojisine geçiş tarihi ile ilgili bilgi vererek, “Şu an Türkiye'de 3G diye bir sistem var. 2016 yılının sonunda 4G ile Türkiye tanışacak. Şu anda bunun araştırmaları yapılıyor. Çok pahalı bir teknoloji. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, NETAŞ ve Aselsan'a bu görev verildi. Bu 4G cihazlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda çalışma başlattılar. Burada Türk Telekom Grubu'nda bulunan Argela'ya büyük görev düşüyor. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor” dedi.
“YAZILIM SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK BOYUTU 100 MİLYON DOLAR”
Dünyada ülkelerin kendi düşüncelerini empoze etmek için sinema yerine oyunları kullandığını dile getiren Şahin, “Oyun yazılımı denince bize basit gibi geliyor. Ülkeler daha önce fikirlerini empoze etmek için sinemayı kullanıyordu. Son dönemlerde çocuklar ve gençler üzerinde etki yapan oyun oldu. Aynı anda 1 milyondan fazla kişi bağlanarak oyun oynuyor. Bu yazılımı yapan ülke kahraman olurken, düşmanları düşman oluyor. Değerler ona göre çocukların bilinçaltına verilmeye çalışılıyor. Biz Sobee'yi kurduk. Kendi öz değerlerimize uygun yazılımlarla oyunlar üretiyoruz. En çok ilgi gören Süpercan isimli oyunumuzu çocuklar çok seviyor. Bu yazılım sektörünün ekonomik değeri çok yüksek. Geçen sene dünyada yazılım sektörünün ekonomik boyutu 100 milyar dolar civarında. Türkiye'de ise 100 milyon dolar civarında. Bundan da ağırlıklı olarak Çin ve Güney Kore şirketleri bu konuda ilerliyor” diye konuştu.
BİR DAKİKADA 204 MİLYON MAIL ATILIYOR
Dünyada internetin her geçen gün geliştiğini ifade eden Şahin, bazı sayısal veriler de paylaştı. Şahin, “Biz bu yerimizde oturursak bile internet her zaman gelişiyor. Bu ağda konuşmalar, paralar, videolar, resimler dönüyor. Onlarla ilgili birkaç örnek vereceğim. 1 dakikada 204 milyon mail gönderiliyor. Bir dakika içinde 1.3 milyon video indiriliyor. 100 bin tweet atılıyor. Yani biz o sanal alemde inanılmaz bir hareket var. 5 yıl içinde 60 saniyede olan bu işlemler 1 saniyede olacak şekilde hızla ilerliyor” ifadelerini kullandı.
Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanlığı tarafından organize edilen “Kurumsal Müşteri Günleri Bursa' toplantısına; Devlet Malzeme Ofisi Bölge Müdürü Kadir Hamza Çebi, Tapu Kadastro Bölge Müdürü Ahmet Şahan, Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı İsmail Çağlayan ile kamu kurum ve kuruluşlarının üst seviyede yetkilileri ve firma yöneticileri katıldı.
YUSUF SERKAN YILMAZ