booked.net
 
 

 

Damat

 12 Eylül istibdadı, bugünün "demokrasisi"..!! - 13/09/2021





Metin Kalaycı
E-Posta
12 Eylül darbesinin sene-i devriyesinde, her daim "demokrat" unsurlar, olmuş, olacak darbelere kılıç çekip, demokrasi yanlısı güzellemeleri ortalığa saçtılar..
Türkiye'de en kolay politik tavır, darbeler üzerinden zaman geçip, zamanaşımı işlemeye başladığında, darbe karşıtı pozlar vermektir..
12 Eylül bu konuda zirve noktasıdır, darbe anayasası diye, -erdeyse tamamı değişmiş- 1982 Anayasası üzerinde çifte telli oynayanlar, işbu anayasanın üstelik de orijinal halinin,, yüksek katılım ve %91.4 evet oyu ile kabul edilmesini göz ardı ederler.., , -gökten zembille inmemişlerse, bu "evet" oylarını inkar etmenin izahı pek kolay olmayıp, bütün bu kitlenin- iradesini darbecilere ipotek etmiş olmadığı da insafını bir yerlere kiraya vermemiş herkesin kabul etmesi gereken bir gerçektir, aksi düşüncenin siyaset sosyolojisinde karşılığı yoktur.
Dönemin oy hakkı sahipleri, kendi anlayışlarına göre özgür iradeleri ile bu yönde oy kullanmışlardır.. Türkiye'de özellikle son zamanlarda, dindar muhafazakarlar, her oyu beğenmedikleri için, %91 lik oranını da , "yol kazası" gibi görme eğilimindedirler...
Halbuki "evet" oyları sandığa girmiş ve çıkmıştır.. oy pusulaları ve zarflar, 16 nisan 2017 Anayasa oylamasının aksine YSK damgalı olup, "kimliği belirsizlik" tartışması da yaşanmamıştır..
12 Eylül yönetimi, gayet tabiidir ki, müstebittir, zaten, darbelerin tabiatı icabı; steril demokrasi iddiası da hiç olmamıştır....
Beşli darbe konseyi, ülkeyi demir yumrukla yönetmiştir, kimsenin buna itirazı yoktur, ama , hiç olmazsa , beş kişilik bir konsey söz konusudur, bugün Türkiye , tek kişilik yürütmenin kaleminin ucundadır,
Darbeciler, 1982 Anayasasını hiç olmazsa "Danışma Meclisi" adı ve TBMM çatısı altında bir danışma organına sipariş etmişlerdi.. Mevcut ucube ise, Külliye çatısı altında kotarılıp, halkın oyuna sunulmuş ve ne yazık ki, seçim sürecinde tedavüle sokulan, kanuna aykırı oy pusulaları/zarfları ile şüpheli ı bir sayım sonucu uygulamaya konulmuştur..
1982 darbe Anayasası, %91.4 oy ile kabul edilmiş olup, mevcut değişiklik düzenlemeleri ise %51 küsur ve "tartışmalı" bir oylama ile "kıl payı ile", yürürlüktedir..
Bugünün demokratları , darbe döneminde, yüksek yargının genelkurmaya toplu taşıma araçları ile götürülüp, konseyin huzuruna çıkartılmalarını her vesile ile dillerine dolarlar...
Bugünün demokrasisinde, yüksek yargı her vesile, tek kişilik yürütmenin huzurunda boy gösteriyor, birlikte çay topladıkları da oldu..!!
1982 darbe döneminde bile protokoldeki yerlerini korudular, bugün , memur/imam bir devlet görevlisinin arkasında saf tutuyorlar..
Tamamdır, 12 Eylül anti demokratiktir, istibdada yakın bir yönetime tekabül eder, ama bugünün demokrasisi de en hafif tanımıyla "eksik" demokrasidir, tamama ermesi de en az bir "seçim" alacak gibi görünmektedir... !!


Metin Kalaycı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.