booked.net
 
 

 

Damat

 Yerel yönetimler ve esnaf sanatkarlar. - 17/08/2024





Emre Gülener
E-Posta
Değerli Okurlar;
Bildiğiniz gibi, 31 Mart yerel seçimlerinde seçmenlerimiz yaptıkları tercih ile Türkiye'de oyların, yüzdelik dağılımını değiştirmiş, CHP %37.76 ile uzun yıllar süren bir aradan sonra birinci parti olmuştur. Aynı zamanda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Bursa ve Balıkesir gibi Büyük Şehir belediyelerinde de başkanlıkları CHP adayları kazanmıştır. Toplamda CHP'nin kazandığı 35 il belediyelerindeki nüfus 52 milyon 900 bin 730. Bunun nüfusa oranı ise %62.96'ya karşılık gelmektedir. Ekonomik olarak baktığımızda da, CHP'nin kazandığı illerde bankalardaki mevduat Türkiye'deki toplam mevduatın %84,5'ini oluşturuyor. Bu illerin GSYH'ye katkısı %73.41, toplam ihracattaki payı ise %79.57dır.
Bu rakamlar bize net bir şekilde gösteriyor ki, ekonominin %80'ini oluşturan illerde, yerel yönetimler CHP'nin yönetiminde.
Buradan, orta ve küçük ölçekli işletmeler (kobiler), esnaf ve sanatkarlar, sorunları çözümleri ve bekledikleri destekler ile ilgili konularda da merkezi hükumetin dışında yerel yönetimlerin önemi ortaya çıkıyor. Çünkü kazanılan yerel yönetimlerdeki başarı ve memnuniyet bir sonraki genel seçimlerde halkın tercihlerini etkileyecek. Toplumun her kesimine, sınıfına yönelik yapılacak projeler, önemli etki yaratacaktır. Bazen yerel yönetimler olarak, merkezi hükumet kadar büyük çaplı projeler, destekler, değişimler yapamazsınız, ama ufak dokunuşlar bile amaç ve fikrinizi ortaya koyar.
Türkiye'de TESK verilerine göre
kayıtlı esnaf sayısı 2 milyon 100 bin. Kadın esnaf sayısı 385 bindir. İstanbul da ise 250 bindir.
20 yılda sayılarıartan zincir market ve AVM ler, perakende piyasası kanununun esnafın aleyhine çıkması, kredi ve desteklerin çok aza inmesi, yaşanan ağır ekonomik krizler, gelir ve stopaj vergilerinin oranlarının çok yüksek olması toplumun bu sınıfına büyük darbe vurmuştur. Esnaf ve sanatkarlar orta direktir ve tipik geleneksel Türk aile yapısını da temsil ederler ve genelde siyasi yelpazede merkez ve sağ partilere oy verirler gibi değerlendirilirler. Fakat son yerel seçimlerde gördük ki, bunalan ve yorulan bu kesimin önemli bir bölümü CHP'ye oy verdi. Bir bölümü de sandığa hiç gitmedi. Oy vermemek de bir tepki ve protestoydu. Bunları çok iyi değerlendirmek CHP'nin eline geçen büyük fırsattır. Yerel yönetimler de bunu iyi değerlendirip, iyi hizmetler yapıp, genel seçimleri kazanacak güveni sağlamalıdır. Burada esnaf ve kobilerin ailelerinin ve çalışanlarının payı büyük olacaktır. Balıkesir Büyük şehir belediyesini bu bağlamda kutlamak istiyorum. Sayın Başkan Ahmet Akın, Esnaf ve Sanatkarlar Daire Başkanlığı kurulması ile ilgili kararı Büyük Şehir Belediye Meclisinde aldı ve kuruluş çalışmalarına başladı. Esnaf ve sorunların çözümleri meselelerini, Sayın Başkan ile uzun zaman önce konuşmuştuk. Kendisine Ankara'da milletvekili iken bu detayları bir görüşmede anlatmıştım. Hatta bana İstanbul'da, daire başkanlığı kurulması projemin çalışmaları için destek de olmuştu. Umarım İBB'de aynı daire başkanlığını bir gün kurarız. Büyük şehir belediyeleri haricinde ilçe belediyelerinde de, Esnaf ve Sanatkarlar müdürlüğü kurulabilir. Bunun alt yapısı ve kanunlara, mevzuata uygunluğu çalışmaları yapıldı.
Yazımı sonlandırmadan 31 Martta Belediye Meclis üyesi seçildigim Üsküdar Belediyesine de değinmek istiyorum. 30 yıl aradan sonra CHP tarafından kazanılan Başkanlık, bizim için değil fakat kamuoyu için büyük sürpriz oldu. Burada tüm etkenler önemliydi. Ama genç Kadın Belediye Başkanı adayı olarak, Gemi mühendisi Sayın Sinem Dedetaş samimi, sıcak, kararlı, bilgili net tavrıyla halkta karşılık gördü. Bu ilgi sevgi ve halktaki özellikle bayanlardaki destek, Üsküdar sınırlarını aşarak, büyüyerek, İstanbul ve tüm Türkiye'de devam edecek gibi gözüküyor. Sayın Başkan, Esnaf ve Sanatkarlar, orta ve küçük ölçekli işletmeler konusuna da çok önem veriyor. Üsküdar önemli bir tarihi dokusu olan ilçe. Esnafımız için ciddi adımlar atılacağına, projeler hayata geçirmek için çalışmalar yapılacağına eminim.
Sevgi, selam ve saygılarımla

Emre Gülener


Emre Gülener


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.