booked.net
 
 

 

Damat

 14 Mayıs "şakası"..!! - 18/01/2023





Ekrem Alican
E-Posta
Akp Genel Başkanı, grup toplantısında seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıkladı.
İkinci adım olarak Cumhurbaşkanı şapkası ile, TBMM'nin görev süresini sonladıracak ve hem cumhurbaşkanlığı seçimi hem de milletvekilliği seçimi birlikte yapılacak.
Türkiye fermanlarla idare edilen bir ülke olsa, takvim böyle işleyebilir.. Ama, 14 Mayısa giden yollar, bayağı engebeli, adaylık meselesine de rufailer karışabilir..!!
Adaylık konusu uzun tartışımalara gebe, ama "14 Mayıs" siyaset ironisi tarihinde mümtaz yerini şimdiden aldı....
14 Mayıs, Demokrasi tarihimizde, uzun bir tek parti döneminden sonra çok partili hayata geçişin ikinci seçimi, ilki 1946 yılında yapıldı ve anti demokratik uygulamalar nedeniyle, -gizli tasnif v.s- tarihe " sopalı seçimler " olarak geçti..
Gizli oy açık tasnif ve hakim teminatı ile 14 Mayıs'ta yapılan seçimi Demokrat Parti, uzun yıllar iktidar hükmü süren ve devlet partisi olan CHP'ne karşı ezici bir çoğunlukla kazandı.
Seçimde "yeter söz milletin" sloganı kullanıldı ve "cuk" oturdu....
Akp ve etkili ortağı milletin huzuruna, bu defa, "yeter söz ve karar da milletin" sloganı ile çıkmaya hazırlanıyorlar.!! ( Akp Genel Başkanı gurup toplantısında bu slogana atıfta bulundu )
Yirmi küsur yıllık iktidardan sonra "yeter, söz ve karar da milletin" sloganı ile milletten oy istemek "komik ötesi bir absürdlüğe işaret ediyor.
Bu durum sadece ve sadece; Cumhur İttifakının kendini muhalefette sanıyor oluşu ile açıklanabilir...
Bu sanrıya göre; Millet ittifakı , yıllardır iktidarda, devlet ile özdeşleşmiş, millete zülum yapmıakta Cumhur ittifakı da , 14 Mayıs 1950 yılından aldığı feyz ile "yeter" diyor, ve iktidar cephesini yıkmak için milletten yetki istiyor..!!
Bu halet-i ruhiye sadece siyaset sosyolojisi ile açıklanamaz, daha derin analizlere ihtiyaç var..!!
Bazı kendini bilmezler, smoothie veya ejder meyvesi gibi performans arttırıcı takviyelerin etkisinden bahsedebilir ama bunların da durumun vahametini açıklamada ikna edici olabileceği şüpheli..!!
Demokrasi tarihimizin en uzun süreli iktidarının, "yeter söz ve karar da milletin" sloganı ile seçim meydanlarına çıkması, seçimlerin çok neşeli geçeceğine de işaret sayılabilir.. !!
Artık seçim sonuçlarının fazal bir ehemiyeti kalmadı.. !!
Yaklaşık çeyrek yüzyılın muktediri , kürsüden haykırıyor, "yeter söz ve karar da milletin" ve de aşağıda "millet" alkışlıyor, bu manzara , dünya seçim literatüründe seçkin yerini alacak ve kimsenin şüphesi olmasın, demokrasimiz için yabana atılmayacak bir kazançtır..!!!









Ekrem Alican


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.