booked.net
 
 

 

Damat

 "Sarı" sendikacılık ve "Ücret" sendikacılığıu... - 03/06/2025





Sevim Çalışkan
E-Posta
2019 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri sürecinde , Türk iş Başkanı , "kapattım yoksa iş uzardı" sözleri ile sürece müdahale ettiğini yanındaki ilgili Bakana fısıldamış ve mikrofon açık unutulunca , kamuoyu, Sendikanın İktidar ile birlikte hareket ettiğini öğrenmişti.
Sonuç olarak, Sendika talebinin çok altında olan bakanlık teklifi kabul edilmiş ve TİS 'den etkilenen yaklaşık, 500.000 kişi , hakkı olan emek karşılıklarını alamamışlardı.
Bu ve benzeri , iktidarla organik bir bütünlük içinde hareket eden sendikalar "sarı" nitelemesi ile birlikte anılıyor.
Türk sendikacılık geleneğinde ; Sistem ile uzlaşma kaygısı gütmeden, sadece işçi haklarını gözeten sendikacılık geleneğinin merkezinde 1967 yılından bu yana Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK bulunuyor..
Mevcut iktidar döneminde, Aralık 2024 yılına kadar 21 grev kararı re'sen ertelendi.
Gerekçe olarak, "Milli Güvenlik, Genel Sağlık, Finansal İstikrar, Şehir İçi Taşıma hizmetlerinin aksaması" gibi nedenler gösterildi.
İktidara yakın işyerlerinde genel grev uygulamasına rastlanmıyor.
En son bilgilere göre , MHP'li Kırklareli Belediyesi ile DİSK'e bağlı, sendika arasındaki TİS'si uzlaşma ile sonuçlanmış, ve mevcut şartlar bakımından bir değişikliğe gidilmemiş, "sıfır zam"ile iktifa edilmiş.
Ekonomik durumun ağırlığı nazara alınınca, Belediye imkanlarının zorlanmasının , hizmet aksamasına neden olacağı düşünülmüş olabilir.!!
Ekonomik dengenin iyice bozulduğu ve fiyatlar genel seviyesinin her gün bir kademe yukarıya gittiği bir ortamda, "sıfır zam" kabulü, sendika ve üyesi işçiler bakımından nasıl bir fedakarlık teşkil ettiği ortada.
Aynı Sendika , İzmir Belediyesinde , genel greve gitti, sıcaklar da iyice bastırdığı için , ortalık çöpten geçilmiyor,
Sendikaya teklif edilen ücret skalası , Türkiye ortalamasının çok üstünde, fakat Sendika; "eşit işe eşit ücret" gerekçesi ile uzlaşmaya yanaşmıyor..
Hangi işe ve işverene göre "eşit ücret" talebinde ısrarlı oldukları konusunda , toplumun ağırlıklı kesiminde "hakkaniyet çizgisininm zorlandığı" fikri ağır basıyor.
iİktidar , muhalif belediyeler ile çok sert bir mücadele içinde , yargı yolu ile yönetimleri değiştirme ve millet iradesini değersizleştirmede ısrarlı..
DİSK şartların neredeyse eşit oy hakkını zedelediği bir ortamda , imkanlar zorlanarak ortalamayı aşan tekliflere rağmen- başka bir ücreti kerteriz alıyor..
Muhalif gibi gözüküp muhalefetin kalelerinden bir Belediyeyi zora sokmak nasıl bir muhalefet anlayışı , anlaşılamıyor..!!






Sevim Çalışkan


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.