İstanbuldan en uzun süreyle ikamet ettiğim evin tam karşısında bir kilise vardı. Üzerinde Süryani Katolik Patrik Vekilliği yazan, küçük ama önemli bir kilise.
Süryani Katolik Patrik Vekilliği sözcüklerinin altındaki yazıyı bir türlü sökemezdim. Arapça gibiydi ama Arapça değildi. Arapça harflerdeki noktalar ve noktalama işaretleri olmayan bir Arapçaydı sanki.
Bir gün Patrik Vekili Yusuf Sağ, merakımı giderdi. Peder, o yazının Arapça değil Aramice olduğunu söyledi. Aramice, bir başka adıyla Süryanice.
Birkaç Noel gecesi, gerek komşuluk hatırına, gerekse Pederle dostluğumuzun gereği olarak, Noeli kutlamaya evimin karşısındaki kiliseye gittim. İlahilerin üç dilde, Aramice, Arapça ve Türkçe söylendiği tek dini mekanlar galiba Süryanilere ait olanlardı ve çok güzeldi üç dilde ilahi dinlemek. Bu topraklara özgüydü.
Süryaniler, MS 34den beri Hristiyan ve dünyanın en eski Hristiyan topluluğu. Mardini, Midyatı, İdili içeren Tur Abdin, onların anavatanı ve kutsal toprakları. Türkiyenin muazzam bir kültür zenginliğini ve bilimsel birikimini ifade ediyorlar.
Bilimsel birikimi dedik, zira MS 243ten ......
Kaynak :
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20973608.asp?yazarid=215
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.