Tarihin büyük dönemeç noktaları, uluslararası fay hatları üzerinde büyük insani trajedileri beraberinde getirir. Tarihin büyük dönemeç noktaları, sınır değişiklikleri, yeni devletlerin ortaya çıkması, mevcut devletlerin ortadan kalkması ya da bölünmesine işaret ettiği için öyledirler.
1915, Birinci Dünya Savaşı sırasında; Osmanlı Devletinin sonunun yaklaştığı, onun mirası üzerinde bir ulus-devlet kurulması projesinin gündeme gelmekte olduğu bir zaman dilimine denk gelmiştir. Böylesine bir tarihi dönemeç noktasında, bir fay kırığı üzerinde bulunmanın maliyeti Anadolu Ermeni halkına patlamıştır. Soykırım ile.
Benzeri bir hal, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupada Yahudilere Holocaust olarak, Ortadoğuda kendi toprakları üzerinde Filistin Arap halkına topraklarından sürülmek şeklinde patlamıştır.
Soğuk Savaş sonu da benzer acılarla doludur. Bosna-Hersekte yaşanan etnik temizlik ve bunun yol açtığı trajedi, Soğuk Savaşın acımasız sonuçlarından biridir. Sovyetler Birliğinin dağılma sürecinde Kafkasyada, özellikle Yukarı Karabağ sorunu üzerinden Azerilerle Ermeniler arasında yaşanan kanlı çatışmalar da öyledir.
Zaten, Soğuk Savaşın sonu, yeniden harita çizilmesi Sovyetler Birliğinin ......
Kaynak :
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20014163.asp?yazarid=215
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.